15+ tipů pro cestování s dětmi

S blížícím se létem sní o dovolené snad každý. Cestování s dětmi se však může rychle změnit v dost chaotický a nepříjemný zážitek.

Mnozí rodiče by po takové dovolené potřebovali ještě další týden na vzpamatování se. Rodiče-cestovatelé, žádný strach. Díky našim tipům do začátku to nemusí být váš případ. Jak cestovat s dětmi nejen o letních prázdninách?

1. Neplánujte si před odjezdem nic důležitého

Představte si tento scénář: večer před cestou máte naplánovanou důležitou událost, například promoci nebo narozeninovou oslavu. Zpočátku se to může zdát neškodné, protože předpokládáte, že se všichni budou druhý den cítit jen trochu unavení.

Možná si však neuvědomujete, že to může být začátek katastrofy na cestách. Nadměrná stimulace a vyčerpání se na vašich dětech podepíšou a povedou k návalu záchvatů vzteku a zhroucení. Navíc ani vy nemusíte být po náročném předchozím dni vyloženě připravení na všechny nástrahy cestování.

Tip: Pokud je vaše účast na událost den před odjezdem nevyhnutelná, zvažte odložení odjezdu na pozdější hodiny, abyste se vyhnuli alespoň nutnosti brzkého ranního vstávání.

Abyste si zajistili hladký začátek cesty, je nejlepší mít před odjezdem zcela jasný plán. Dopřejte dětem i sobě dostatek času na odpočinek před cestou. Načerpáte tak všichni potřebné síly a v den cesty se bude cítit více svěží a připraveni vydat se na cestu za dobrodružstvím.

2. Připravte auto před cestou

Zavazadla v kufru autaPřipravit na delší cesty autem musíte nejen sebe, ale i své auto. V každém případě byste měli myslet na bezpečnost při cestování. Zkontrolujte, že je auto pečlivě umyté.

Před každou jízdou je důležité věnovat pozornost také technickému stavu vozidla a zkontrolovat, zda jsou pneumatiky správně nafouknuté. Tento jednoduchý krok může mít zásadní vliv na bezpečnost a pohodlí vaší cestovní trasy.

Naplánovat byste měli pečlivě i trasu. Plánujte tak, abyste se vyhnuli velkým zácpám a dělejte s dětmi pravidelné zastávky na toaletu, procházku, jídlo nebo jen zábavu.

3. Do auta přibalte zábavu pro děti

V autě byste měli mít připravenou zábavu, díky které se děti na cestě nezačnou po 20 minutách nudit. Chtít po dětech, aby se jen v tichosti dívaly z oken a pozorovaly krajinu? To je nemožné. Bez zabavení dětí si můžete být jistě, že brzy dojde k záchvatům vzteku.

Přibalte do auta dětské knížky, oblíbené hračky vašich dětí, CD s písničkami a pohádkami. Dnes je k dispozici také celá řada aplikací na mobilním telefonu nebo tabletu. Skvělou volbou mohou být také omalovánky.

4. Rozmyslete dobře čas své cesty

Není žádným tajemstvím, že děti mají nejlepší náladu během rána a dopoledne. Některé děti vstávají už před šestou hodinou ranní a překypují nadšením, i když jejich rodiče bývají aktivnější až v pozdějších hodinách. Dětem však energie během dne ubývá a přetížené dítě je tím nejméně ideálním společníkem na cesty. Jak tedy ideálně rozmyslet čas své cesty?

Pokud plánujete kratší výlety, doporučuje se naplánovat odjezd spíše na brzké ranní hodiny. Na druhou stranu mnoho cestovatelů by vám doporučilo také noční cestování. Děti se během cesty v noci většinou prospí a cesta probíhá v tichu a klidu, jako rodiče nemusíte vymýšlet žádnou velkou zábavu do auta, letadla a podobně.

5. Myslete na bezpečnost na cestách

Bezpečnost je velkým zájmem rodičů. Zajistit ji může být náročné a tipů, jak na to existuje v různých oblastech spousta. V první řadě, nenechávejte své dítě bez dozoru. Turististické destinace bývají přeplněné a je snadné dítě ztratit.

Tip: Vybavit děti při cestování můžete také reflexními páskami, díky kterým budou při cestování lépe vidět pro ostatní řidiče, například na parkovištích.

6. Volte nejkratší možné trasy a lety

Rezervace letu s mezipřistáním se může zdát jako chytrá strategie úspory nákladů, ale při cestování s dětmi se může rychle změnit v chaotické utrpení.

Přestávky sice nabízejí dětem příležitost protáhnout si nohy, ale realita navigace po letištích, spěchání na navazující lety a možný stres z toho, že zmeškáte přípoj, může být velmi nepříjemná. Navíc volba mezipřistání výrazně prodlužuje celkovou dobu cesty a může ji zdvojnásobit.

Pokud máte relativně krátký let (do 5 hodin), vyplatí se upřednostnit pohodlí a rezervovat si let bez mezipřistání. Výjimkou z tohoto pravidla jsou případy, kdy vás čeká mimořádně dlouhý let, který by mohl být lépe zvládnutelný, kdyby byl rozdělen na dva úseky.

7. Nevažte se na přesné časy

Rodina na výletuKdyž se vydáváte na cestu s dětmi, je zásadní vyhnout se pevným termínům. Ve skutečnosti se vše odehrává pomalejším tempem, když se do cesty zapojí děti.

Od navigace po přeplněných letištích až po dodržování termínů odbavení je pravděpodobnost zmeškání důležitých věcí výrazně vyšší. Nečekané problémy se mohou snadno objevit i při tom nejpečlivějším plánování.

I bez dětí může být dodržování termínů během cestování náročným úkolem. Při cestování s malými dětmi je to však téměř nemožné. Vždy je moudré počítat s větší časovou rezervou, než si původně myslíte, že budete potřebovat. I když to může vést k tomu, že na některé aktivity dorazíte dříve, je to malá cena ve srovnání s rizikem, že zcela zmeškáte důležité spoje nebo aktivity.

Podle odborníků na cestování je tento tip trvale označován za jeden z nejcennějších, pokud jde o cestování s dětmi. Pokud se budete chovat uvolněněji a dopřejete si dostatek času, budete lépe připraveni zvládnout všechny neočekávané situace a užijete si cestu bez stresu se svými malými dobrodruhy.

8. Nezapomeňte na kočárek, dětskou sedačku a podsedák

Jednou z největších chyb, kterých se rodiče na cestách dopouštějí, je to, že zapomínají vzít s sebou kočárek, dětskou sedačku a podsedák. To často vede k tomu, že si na poslední chvíli musíte zakoupit nepohodlné a drahé vybavení, se kterým nejste spokojeni ani vy, ani vaše děti. Ušetřete si problémy tím, že se na cestu vybavíte vlastními osvědčenými věcmi.

Pokud jde o výběr kočárku na cesty, rozhodněte se pro lehkou, ale odolnou variantu, která pojme vaše věci, aniž by vám způsobovala zbytečné potíže. Investice do kvalitního kočárku je výhodná zejména v případě, že máte více než jedno dítě nebo malé dítě, které je příliš těžké na to, abyste ho mohli nosit na delší vzdálenosti.

Se spolehlivým kočárkem po boku budete své cesty absolvovat s lehkostí a zajistíte dítěti pohodlí po celou dobu cesty.

9. Vyhněte se hádkám a stresu

Cestování může být ze své podstaty stresující, a když se k němu přidají děti, může to tyto problémy ještě umocnit. Stačí se projít po jakémkoli letišti nebo benzínové pumpě a uvidíte několik viditelně zdrcených rodičů.

Zpoždění, zapomenuté věci, opakované stížnosti dítěte nebo nepříjemnosti během bezpečnostní kontroly - tyto situace snadno a rychle otestují vaši trpělivost. Ztráta klidu však napětí jen stupňuje. Děti jsou velmi vnímavé a dokáží zachytit řeč těla a nálady dospělých a často je svým chováním odrážejí.

Zachováte-li si v každé situaci klid, zvýšíte tím pravděpodobnost, že vaše dítě bude postupovat stejně. Tato zásada platí pro všechny aspekty cestování, ať už se jedná o cestu nebo zapojení do aktivit v cílovém městě. Nezapomeňte, že zachování klidu může do značné míry zajistit hladší průběh cesty pro celou rodinu.

10. Komunikujte s dětmi, aby byly v obraze

I když některé zážitky z cestování považujete za samozřejmost, je důležité si uvědomit, že pro vaše dítě je vše nové a neznámé. Skutečně netuší, co se kolem nich děje. Proč například vedete rozhovor s osobou u přepážky a probíráte uspořádání sedadel?

Po ukončení takové interakce si s dítětem na chvíli sedněte a vysvětlete mu, co se odehrálo. Tím, že jim poskytnete kontext a porozumění, můžete zmírnit případné nadměrné kňourání nebo chování vyžadující pozornost.

Být s dítětem na stejné vlně je zásadní pro zajištění hladšího a příjemnějšího průběhu cesty pro vás oba. Převezměte iniciativu a otevřeně komunikujte a vysvětlujte události a rozhodnutí, které se během cesty odehrávají. Tím, že budete své dítě informovat a zapojíte ho, můžete podpořit silnější vztah a vytvořit si společné trvalé vzpomínky.

11. Plánujte aktivity zábavné i pro děti

Je přirozené, že se rodičům stýská po dětech, když se vydají na dovolenou bez nich. Vždyť pouto mezi rodičem a dítětem je silné. Než se však rozhodnete vzít děti s sebou, je důležité zvážit charakter dovolené.

Zatímco někteří rodiče se rozhodnou zahrnout své děti do výletů zaměřených na dospělé, odborníci na cestování to nedoporučují. Tyto dovolené jsou často spojeny s vysokou cenou, avšak vaše dítě nemusí mít z aktivit a atrakcí velký zážitek.Místo toho doporučujeme hledat možnosti rodinné dovolené, které uspokojí zájmy všech.

Pokud nenarazíte na cenově dostupný zájezd pro dospělé, který je skutečně vhodný i pro děti, je nejlepší prozkoumat alternativy, jako je chůva nebo investice do dovolené, která poskytuje stejný prožitek pro všechny členy rodiny. Výběrem dovolené, která vyhovuje potřebám a preferencím dospělých i dětí, zajistíte nezapomenutelné a naplňující zážitky pro celou rodinu.

12. Porozhlédněte se po rodinných slevách

Při plánování rodinné dovolené je důležité prozkoumat svět rodinných nabídek, které nabízejí hotely, letoviska a atrakce. Možná budete příjemně překvapeni, když zjistíte, že mnoho zařízení poskytuje speciální nabídky, v rámci kterých se vaše děti mohou stravovat nebo dokonce ubytovat zdarma.

Věděli jste, že některé oblíbené destinace, jako je Disney nebo Universal Studios nabízí vstup zdarma pro děti?

Můžete také najít nabídky, které vám umožní vstup na představení zdarma, expresní vstupy na atrakce nebo každodenní pohoštění, jako je zmrzlina zdarma. Tyto cenné nabídky mohou výrazně snížit vaše výdaje a zlepšit váš celkový zážitek.

Nabídky pro rodiny s dětmi jsou obzvláště časté v resortech all inclusive, které představují vynikající příležitost, jak maximalizovat své úspory. Je vhodné se na tyto nabídky zeptat ještě před rezervací, protože jakmile si rezervaci zajistíte, může být hotel nebo atrakce méně ochotný nabízet další slevy.

13. Nepřehánějte to s programem

Kluci u mořePři organizování cesty může být pokušení naplnit každou chvíli vzrušujícími aktivitami a atrakcemi. Při cestování s dětmi se však tento přístup může rychle vymstít. I když si vaše ratolesti mohou zpočátku užívat prvních pár aktivit, mohou se snadno vyčerpat, což může vést k plýtvání časem i penězi. Je nutné si uvědomit, že každý, včetně dětí, potřebuje čas na odpočinek a načerpání nových sil.

Nezapomeňte si naplánovat polední přestávku, ať už se jedná o zdřímnutí nebo klidné posezení. Zařazením této pauzy do svého plánu vytvoříte dětem příležitost k odpočinku a načerpání nových sil. Díky tomu si budou moci naplno užít zbývající aktivity a zážitky, a váš výlet se tak stane příjemnějším pro celou rodinu.

Najděte rovnováhu mezi poznáváním a odpočinkem a vytvoříte si trvalé vzpomínky, aniž byste zahltili své děti nebo sami sebe.

14. Neutrácejte za luxusní hotel

I když může být lákavé dopřát si luxusní a drahý hotelový pokoj, je důležité zvážit, zda je to při cestování s dětmi rozumná volba. Děti často nedokážou ocenit jemné detaily luxusního povlečení a nadstandardního vybavení a jejich zvědavá povaha může vést k nechtěným nehodám a škodám. V důsledku toho se budete více zabývat blahem dítěte, než abyste si pokoj skutečně vychutnali.

Místo toho by bylo rozumnější ušetřit si finanční prostředky na kvalitní cestovní pojištění, které vám zajistí kompenzaci ztráty věcí a zabezpečí kvalitní lékařskou péči, pokud to bude nutné.

"Náš tip: Máte blízko k přírodě a chcete, aby si i vaše děti k ní vypěstovali vztah? Zabalte rodinný stan a vyražte kempovat! To bude dobrodružství samo o sobě."

15. Upřednostněte ubytování s bazénem

Není žádným tajemstvím, že děti bazény naprosto zbožňují. Jen si vzpomeňte na své vlastní dětské prázdniny - co z nich vám utkvělo v paměti jako nejzajímavější část výletu? Je pravděpodobné, že to byl hotelový bazén.

I když se může zdát lákavé vynechat rezervaci místa s bazénem, abyste ušetřili pár peněz, pravdou je, že na zážitku z bazénu skutečně záleží. Stačí hodina plavání každý den a radost a spokojenost vašeho dítěte bude nezměrná.

Naštěstí většina hotelů nabízí bazény, a dokonce můžete najít i apartmány nebo Airbnb s dostupnými bazény. Jedná se o jednoduchou, ale zásadní funkci, která může zážitek z dovolené vašeho dítěte zásadně ovlivnit.

16. Děti All inclusive zbožňují

Ponořte se do zázraků resortu all inclusive, který je absolutním potěšením pro všechny zúčastněné. Představte si to: zatímco se dospělí vyhřívají na slunci a vychutnávají si osvěžující nápoje u bazénu, děti si užívají vzrušení při objednávání vlastních jídel a dovádění v rozmanité nabídce bazénů.

Resorty navíc nabízejí nepřeberné množství aktivit pro děti, které zajišťují nepřetržitou zábavu pro vaše ratolesti.

Rozsáhlost all-inclusive resortů poskytuje starším dětem pocit nezávislosti a umožňuje jim prozkoumávat a vychutnávat si svobodu výběru jídla a aktivit. Díky jasně stanoveným předběžným nákladům se můžete na cestu vydat s klidnou myslí a s vědomím, co můžete finančně očekávat.

Zároveň si vaše děti mohou užívat neustálé stimulace a zábavy, kterou jim tato výjimečná letoviska poskytují. Je to skutečně výhodná situace pro celou rodinu.

17. Nepřehánějte to s věcmi

Děti s kufryVšichni jsme se někdy provinili tím, že jsme si zabalili přehnané množství věcí. Pokud však jde o cestování s dětmi, je zásadní odolat pokušen. Ve skutečnosti vám nadměrné množství zavazadel jen zbytečně zkomplikuje cestu.

Při balení vlastního kufru upřednostněte to nejnutnější a snažte se o minimalistický přístup. Pokud máte malé děti, prozkoumejte možnost kombinace jejich věcí s vašimi nebo sdílení zavazadel s partnerem, pokud cestujete společně.

Pokud se rozhodnete pro menší počet věcí, výrazně si ulehčíte, zejména při pohybu v rušných prostorách výdeje zavazadel. Během často chaotického procesu cestování s dětmi tak budete mít o jednu starost méně.

18. Nezanedbávejte vrstvení: Připravte se na kolísání teplot

I když venku může být dusno, je důležité počítat s výkyvy teplot během cestování. Zvláště v letadle, kde nemůžete teplotu prostředí regulovat jako v autě bývá dětem zima. Zkušení rodiče na cesty vřele doporučují zabalit dítěti různé vrstvy oblečení, počínaje lehkým tričkem a konče mikinou.

Vybírejte oblečení, které si dítě může snadno samostatně obléknout nebo svléknout, čímž minimalizujete potíže pro vás oba. Kromě toho nezapomeňte přibalit několik náhradních kousků pro případ rozlití nebo nehody. Připravenost s univerzálním výběrem oblečení zajistí, že vaše dítě zůstane v pohodlí po celou dobu cesty bez ohledu na měnící se teploty.

19. Vyhněte se botám s tkaničkami

Ačkoli se to nemusí zdát jako důležitý faktor, výběr obuvi pro vaše dítě může výrazně ovlivnit vaše cestování, zejména během bezpečnostních kontrol. Pokud se rozhodnete pro šněrovací tenisky, které vyžadují zdlouhavé vyzouvání, může vás to mrzet.

V závislosti na věku si děti často musí boty také vyzout a jejich nazouvání může být poměrně náročné. To se stává zvláště obtížným v přeplněných prostorách, když spěcháte a máte ruce plné věcí.

Pro usnadnění tohoto procesu je nejlepší zvolit nazouvací boty doplněné ponožkami. To zajistí bezproblémový průchod bezpečnostní kontrolou. Navíc oceníte pohodlí po celou dobu cesty, protože děti mají tendenci si boty sundávat, kdykoliv se na delší dobu usadí.

Po návratu…

Po návratu z dovolené chce každý co nejdříve odpočívat po náročné cestě. Nicméně, je důležité si udělat čas na důkladné vyčištění interiéru vozu. Auto po dovolené s dětmi bývá plné prachu, špíny a nepořádku. Zanechání těchto nečistot ve vozidle může vést k nejen neupravenému vzhledu, ale také k dlouhodobějším problémům, jako je šíření alergenů či pachů.

Při čištění interiéru auta začněte odstraněním odpadků a vyprázdněním popelníku. Poté se zaměřte na vysávání podlah a sedadel, odstranění skvrn či špíny z čalounění a čištění vnitřních povrchů. Nepodceňujte také čištění skel a zrcátek, které zlepší vaši viditelnost při řízení.

Co nejdřív byste se také měli vrhnout na vybalování věcí.

Závěrem

Cestování s dětmi může být neuvěřitelně zábavné a naplňující, pokud se řídíte několika zásadami. S vědomím toho, co dělat a co nedělat, si zajistíte plynulý a radostný zážitek pro celou rodinu.

Prvním a nejdůležitějším pravidlem je plánování. Před cestou se informujte o destinaci, zjistěte o aktivitách vhodných pro děti a zajistěte si včas potřebné rezervace. Nezapomínejte také na dostatek odpočinku a relaxačního času pro vaše děti, aby se vyhnuly vyčerpání a nepříjemným situacím.

Dalším důležitým tipem je komunikace s dětmi. Vysvětlete jim, co se děje a co od nich očekáváte. Zapojte je do plánování a dávejte jim pocit zodpovědnosti a autonomie. To jim pomůže cítit se součástí cestování a zlepší celkový zážitek pro všechny.

V neposlední řadě, nezapomeňte si užívat každý moment s vašimi dětmi. Cestování je skvělou příležitostí k vytvoření nezapomenutelných rodinných vzpomínek a posílení pouta mezi členy rodiny. Nechte se unést dobrodružstvím a objevujte svět společně.

Takže, ať už se rozhodnete pro dobrodružství v exotické destinaci, rodinnou dovolenou na pláži nebo objevování památek a kultur, pamatujte na tyto cenné rady. S pečlivým plánováním, komunikací a flexibilitou můžete získat nezapomenutelné a radostné cestovní zážitky pro celou rodinu. Přejeme vám úspěšné a příjemné cestování s vašimi dětmi.

Pavel Horský, Specialista na optimalizaci webů - Naučte se, jak nastavit základní SEO on page faktory na vašem webu

 

Fotografie použité v článku pocházejí z těchto zdrojů:

https://www.freepik.com/free-photo/back-view-kids-walking-with-baggage_11309218.htm#query=traveling%20with%20kids&position=7&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-photo/high-angle-baggage-car-trunk_27572051.htm#query=kufr%20auta%20pln%C3%BD%20v%C4%9Bc%C3%AD&position=1&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-photo/freedom-two-boys-beach-with-arms-raied_10880847.htm#query=d%C4%9Bti%20u%20mo%C5%99e&position=3&from_view=search&track=ais

https://www.freepik.com/free-photo/family-travelers-with-backpacks-walking-track-parents-two-kids-hiking-outdoors-back-view-active-lifestyle-adventure-tourism-concept_11295354.htm#query=rodina%20na%20v%C3%BDlet%C4%9B&position=1&from_view=search&track=ais