Jak obléknout děti v zimě

Děti by měly strávit každý den minimálně hodinu na čerstvém vzduchu. S tím sice souhlasíme, ale měli bychom je tedy vybavit adekvátním oblečením.

Když se podzim pomalu překuluje do zimy, jsou velké výkyvy počasí na denním pořádku. Ráno je ještě příjemně, ale odpoledne se zlověstně zatáhne, začne foukat silný vítr, který s sebou občas přinese sníh nebo déšť. Určitě si ještě vzpomenete, jak vás maminka do tohoto počasí oblékala. Když jsme zapátrali v paměti my, museli jsme zkonstatovat, že nám mnoho vrstev oblečení bránilo naplno si užít hru. Proto jsme postupně svršky odkládali a pak se maminky divily, jak to, že máme nudli u nosu, ikdyž nás oblékly jako cibule.

Díky lehčím materiálům s lepší výhřevností už nemusíme děti balit do oblečení jako křehké dárky. Při výběru hledejte označení outdoor, což znamená, že je určeno na ven a má vlastnosti, které udrží vaše dítko v suchu a teple.

Funkční oblečení

Má více funkcí, jak už název napovídá, protože udržuje teplotu, je lehké, prodyšné, odvádí vlhkost a často bývá i nepromokavé. Na trh bylo poprvé uvedeno asi před čtyřiceti lety ve Švédsku. Dětem pro hrátky nebo sport ve sněhu určitě vyberte kvalitní termoprádlo a funkční nepromokavou kombinézu, která je lehká, prodyšná a udrží je v teple.


Šusťák a fleece

Na procházky v počínajících mrazech zvolte zateplené šusťákové bundy nebo thermo bundy a nebojte se ani fleecových bund a kalhot. Velmi oblíbené jsou i zateplené vesty, které dávají větší volnost v pohybu.


A co na hlavu?

Říká se, že hlavou uniká až 70 % tepla. Někteří odborníci to v současnosti  sice rozporují, ale dětští lékaři tvrdí, že je důležité mít dutiny v teple. S tím mohou pomoci dětské beranice, pletené nebo fleecové čepice. K nim nezapomeňte teplou zacvakávací šálu nebo nákrčník.

 

Nevím, jak to dělá, ale Kuba umí najít jednu jedinou louži široko daleko a spadnout do ní. A to se raději nezmiňuji o tom, jak vypadá, když venku sněží nebo prší. Ale už to tak neřeším. Koupila jsem několik bund, kombinéz a šusťákových kalhot, takže se vždy jen převlékne a běží zas na zahradu.  Jediné, co opravdu nechápu je,  co dělá s rukavicemi. Včera jsem to počítala, máme jich 27, ale bohužel ne párů. Vždy jednu ztratil.  Ani nevím, proč si doma ty zbylé nechávám :-) Stejně ho to nemotivuje k tomu, aby si na ně dával větší pozor.“ Beata, zákaznice z Prahy.