Příprava na první den ve školce: na co nezapomenout

Pokud letos poprvé posíláte své dítě do mateřské školy, možná už přemýšlíte, co všechno budete potřebovat koupit a připravit.

V tomto článku vám přinášíme pár praktických rad a tipů, které vám, doufáme, pomohou v představě toho, co je potřeba pro svého malého předškoláka připravit.

Děti ve školce

Školkový seznam

Většina mateřských škol rodičům s předstihem posílá seznam věcí, které jejich děti budou v září potřebovat. Z vlastní zkušenosti víme, že každá školka má svůj vlastní seznam a zatímco některé věci zůstávají stejné pro všechny školky, jako například bačkůrky nebo oblečení na ven, některé věci se přece jen liší.

Co budete určitě potřebovat

  • pohodlné oblečení do třídy - tričko,tepláky, sukně, bavlněné dívčí šaty - sami víte, v čem se vaše dítě cítí nejpohodlněji
  • přezůvky do třídy - většina školek upozorňuje na nevhodnost nazouvacích pantoflí
  • náhradní spodní prádlo, náhradní oblečení - u malých dětí raději více
  • oblečení na pobyt venku včetně sportovní obuvi
  • pyžamona odpolední odpočinek
  • kartáček na zuby, kelímek, pastu - předškoláci
  • papírové kapesníčky - dle instrukcí školky
  • holínky, pláštěnku

Oblečení pro předškoláky

Označení a ukládání oblečení

Všechno školkové oblečení by děti měly mít podepsané. Jak označit oblečení do školky může být pro  rodiče výzvou, jmenovky jsou ale jednoduché a efektivní řešení. Samolepky, nažehlovačky - v dnešní době stačí pogooglit a seženete hned několik variant řešení. Ve školce má každé dítě svou skříňku nebo alespoň přihrádku. Doplňujte mu do skříňky oblečení dle potřeby a pořiďte mu také pytlík na oblečení do školky, který pomůže udržet věci pohromadě.

Praktické rady k oblékání

  • Samostatné oblékání - ujistěte se, že se vaše dítě dokáže samo obléknout a svléknout.To jsou dovednosti, které bude ve školce potřebovat.
  • Zapomeňte na punčocháče - ty mohou být pro malé děti komplikované. I když jsou praktické, mnoho dětí s nimi má problémy a oblékají se jim těžko.
  • Boty raději na suchý zip - boty na tkaničky nejsou nejlepší volbou pro děti, které ještě nezvládly umění zavazování tkaniček.

Recyklace dětského oblečení

Jak ušetřit na dětském oblečení

Je nesporné, že nákup nového oblečení pro děti může být nákladný, zvláště když bereme v úvahu rychlost, jakouškolkové děti rostou. Proto se vyplatí hledat alternativní způsoby, jak ušetřit. Secondhandové oblečení pro děti je jednou z těchto alternativ a mnoho rodičů ho již objevilo jako skvělou možnost. Secondhandové oblečení je stejně kvalitní jako nové, můžete ho ale získat za zlomek ceny. Navíc využíváním second handového oblečení přispíváte k ochraně životního prostředí, protože oblečení tak získává svou druhou šanci.

Na co si dát pozor při nákupu secondhandového zboží

Při nákupu secondhandového oblečení věnujte pozornost několika klíčovým věcem:

  • Stav oblečení: I když se jedná o použité oblečení, mělo by být stále v dobrém stavu.  Na Brumlovi uvádíme stav oblečení u každého kousku.
  • Kvalita materiálů: Kvalitní materiály jsou odolnější a déle vydrží. U každé položky u nás najdete rovněž informaci o materiálu. Sami se pak můžete rozhodnout, jaký materiál vám vyhovuje lépe.
  • Velikost: Velikosti se mohou lišit v závislosti na značce. U nás na Brumlovi pro označení velikosti vycházíme z číslování, kdy danému věku dětí odpovídá konkrétní velikost. Více o přiřazování velikostí se dočtete také v článku Jak rozlišit značení velikostí dětského oblečení. Pokud vám i přesto některý z koupených kousků nesedne, máte u nás možnost jednoduchého vrácení.

Máte více dětí v různých věkových kategoríích? Nebo by vás jen zajímalo, jaké oblékací výzvy vás čekají v dalších obdobích dětského vývoje? Praktické informace najdete také v těchto našich článcích:

Co by nemělo chybět v šatníku novorozence

Jak obléknout batole do každého počasí: praktický průvodce

Oblečení pro školáky - co se vyplatí nakoupit v second handu

Jak pomoci teenagerovi s hledáním jeho osobního stylu