Jak obléknout dítě do autosedačky?

Možná si řeknete, že to přeci není žádná raketová věda. Bohužel statistiky a informace z Besipu dokazují, že je potřeba o těchto věcech informovat.

Známe to všichni, auto ráno vymrzlé, všichni sedáme v bundách, dítě narveme v kombinézce a péřové bundičce (mimochodem u nás jich najdete spousty a s krásnými dětskými motivy) do sedačky, zapneme ho a vyrážíme na cestu do práce, školy, jesliček.... Už v tu chvíli ale děláme chybu, která nás může stát životy.

Bezpečnostní pásy totiž při zkouškách a testování nepočítají s překážkou a tou je silné oblečení. Zvlášť materiál je kluzký a v momentě nárazu místo aby pásy tělo stáhly a udržely v bezpečné pozici, sklouznou po péřové bundě. V tom horším případě nejsou řádně v západce a tak se vinou tlaku uvolní. Navíc silné oblečení přidá objemově až 20 kilogramů. Pás by ale v tom případě musel být jinak nastaven. Místo záchrany pak může naopak ublížit. 

Co maminky radí

„Minulý rok jsme měli nehodu. Nebyla nijak závažná. Vrazilo do nás auto zezadu a my jen trochu poskočili. Když jsem se vzpamatovala (syn plakal, to mě okamžitě vrátilo zpět), vylítla jsem, abych zjistila, jak je na tom. Byl v pořádku, ale nějakým nedopatřením mi sjel v sedačce níž. Jako by ho pásy neudržely. Podotýkám, že sedačka byla kvalitní a prověřená značka. Později jsem to řešila se známým, který je policista a ten mě upozornil na to, že mnoho nehod by dopadlo lépe, kdyby nebyly lidé a děti oblečení v péřových bundách. Od té doby na to vždy myslím. V autě mám připravené deky. Malému nechám laclovou kombinézku, zapnu ho do sedačky a přikryju dekou. Bundičku mu dám, až když dojedeme na místo určení a beru ho z auta.  Sama si také svlékám na řízení bundu. Kdybychom měli garáž nebo zahradu na parkování, bylo by to snazší.“ Marika, Praha.

Ostatně problém s předehřátím auta řeší většina řidičů a řidiček. „Novější auta se už začínají předehřívat v momentě, kdy odemknete dveře. Vlastně ještě než nastartujete. Starší modely toto nemají. Nejdůležitější ale je, nejdříve nastavit topení odspodu nahoru. Je to z důvodu toho, že na botách je vlhkost, kterou si neseme do auta. Takto vyschne, jinak se by se nám rosila skla,“ říká pracovník BESIPu.

V severských zemích mají v autech připraveny deky a pokrývky z chytrého vlákna, které rychle zahřeje. Bundy a teplé oblečení tamní lidé svlékají a řádně upevňují bezpečnostní pásy.  Děti v autosedačkách přikrývají speciálními dekami, které jsou rozměrově připraveny na cestování autem.

U nás na Brumlovi máme jak teploučké dečky, tak i mnoho typů péřových bundiček, které pohodlně dětem svléknete.

Přejeme mnoho bezpečných kilometrů!