Stop obrazovkám: Jak zabavit děti na zahradě

Děti tráví příliš mnoho času před obrazovkou a málo venku. Tuto stížnost posloucháme od rodičů i odborníků v současnosti stále častěji.

Svět, ve kterém vládnou sociální sítě a děti mají příliš mnoho školních povinností, opravdu nepřeje jejich pobytu na čerstvém vzduchu. Zaměstnat je smysluplně venku však vůbec nemusí být až tak nepředstavitelnou výzvou. Stačí adekvátní prostor, několik dobrých nápadů a vy i vaše děti můžete zažít venku spoustu zábavy.

I vy bojujete s tím, jak dostat vaši ratolest od obrazovky počítače? Pokud hledáte praktická řešení, jak motivovat vaše děti k pohybu a hraním si venku i doma, inspirujte se našimi následujícími tipy.

Tipy na zábavné venkovní aktivity pro děti (a celou rodinu)

Vyhlaste sportovní den

Tady se kreativitě skutečně meze nekladou. Vyberte si hry, které máte rádi, najděte doma míče, gumy na skákání a veškeré sportovní nářadí, které najdete. Buďte originální, vytvořte si překážkovou dráhu z toho, co máte po ruce, pobavte se u schovávačky, soutěžte ve sbírání rostlin, zajímavých kamenů… Váš sportovní den se vám nakonec nebude chtít ukončit.

Honba za pokladen

Hledání pokladu je chytrý způsob, jak zabavit vaše děti na celé hodiny. Vymyslete poutavé hádanky, které budou děti vést postupnými kroky k cíli. Ujistěte se, že máte na závěr připraveny zajímavé odměny. Mohou to být tak jednoduché věci jako sladkosti, omalovánky nebo výběr filmu pro společnou večerní zábavu. Záhadnou honbu za pokladem si nejmenší zamilují.

Dětské království u domu

Vyjít z domu a běžet rovnou ke svému dřevěnému domku se skluzavkou, věží, zaskákat si na zahradní trampolíně, pobavit se na pískovišti, či u stolu s malou kuchyňkou - snem asi každého dítěte je mít u domu vlastní hřiště, království, kde se dokáže pobavit celé hodiny. Máte-li zlaté ručičky, zvládnete mu ho vybudovat i vy.

Poslouchejte zvuky

Na tuto aktivitu toho opravdu nepotřebujete mnoho. Vezměte si z domu deku, limonádu a sušenky, rozložte se na trávě, lehněte si a zavřete oči. Co uslyšíte ve vaší zahradě? Dokáží děti rozeznat zpěv ptáků, kolemjedoucí auto, štěkot psa? Aktivitě, při které se hodně naučíte i pobavíte.

Nafukovací bazén

Ideálním osvěžením během veder je nafukovací bazén, který si vaše děti v létě zamilují. Obzvlášť, pokud jim budou dělat společnost různé veselé nafukovačky v podobě různých zvířátek, kola, míčky. Pobyt dětí ve vodě určitě vyžaduje dohled dospělých očí, ale ta radost, kterou bazén poskytne v létě celé rodině, určitě stojí za to.

Houpačka

Tak jednoduchá věc jako zahradní houpačka se může stát královnou vaší zahrady. Výhodou je, že houpačku můžete jednoduše vyrobit z dětských kol, hmoždinek a provázku nebo horolezeckého lana, které najdete v obchodě se sportovními potřebami. Potom ji stačí už jen připevnit na větev stromu a o zábavu je postaráno.

Domácí piknik

Děti mají posezení v přírodě v podobě pikniku rády. Vezměte deku, připravte malé občerstvení a vytvořte si příjemné posezení na trávě ve vaší zahradě.

 

Pokud máte více prostoru, můžete si dokonce vytvořit kreativní paletové sezení se spoustou polštářků, světélek a hraček, které děti milují. Můžete jej využít i pro další příležitosti, jako oslavy nebo grilování s přáteli.

Hledání přírodních pokladů

Všechny děti rády pátrají. Připravte sáček s konkrétními obrázky věcí, které do něj děti musí nasbírat, jako například různé druhy rostlinek, květin, kamenů, listů a podobně. Taková zábavná aktivita je skvělou příležitostí, jak děti dostat do přírody a navíc se také něco naučit.

Umění z přírody

Má vaše dítě smysl pro kreativitu? Proč ji tedy nevyužít? Pošlete své nejmenší na lov do zadní zahrady s úkolem nasbírat věci, které mohou použít k tvoření. Větve, listy, kameny, tráva, květiny, šišky. Zahrada může inspirovat k nádherným uměleckým dílům – stačí si připravit volný stůl, vzít řemeslné a umělecké potřeby a začít tvořit.

 

Udělejte filmový večer na zahradě

Máte rádi filmy? Ani během příjemného teplého večera nemusíte vysedávat doma, fantastický filmový večer si můžete udělat i na zahradě. Vše, co potřebujete, je bílé prostěradlo a projektor. Případně vyneste televizor ven, ale nastavte jej opatrně a dávejte pozor na kabely. Pohádkovou atmosféru vytvoříte pomocí orientačního osvětlení, luceren nebo svíček. Přidejte přikrývky a polštáře. A samozřejmě, nezapomeňte na popcorn.

Zahrajte si klasické zahradní hry

Tato klasika je snadný způsob, jak zabavit celou rodinu a zároveň všechny zapojit do pohybu. Vyzkoušet můžete:

  • Fotbal
  • Badminton
  • Stolní tenis
  • Schovávačky
  • Lukostřelba
  • Přeskakování přes překážky, atd.

7 nejlepších zahrádkářských projektů pro vaše děti

Tyto aktivity jsou vhodné pro školáky základní školy, ale je snadné přizpůsobit je tak, aby vyhovovaly dětem různého věku. Malé děti budou potřebovat trochu pomoci, zatímco ty starší už mohou sami převzít zodpovědnost za plánování, rozhodování a používání nástrojů.


Kromě toho, že pohybem na čerstvém vzduchu podpoříte zdravý vývoj dítěte, si můžete také užít spoustu společně zábavy. A jako bonus se vaše ratolesti mohou naučit nové dovednosti a získat zkušenosti.

1. Zalévání rostlin

Jeden z jednodušších úkolů, který je vhodný i pro menší děti, je zalévání rostlin. Dejte jim konev a ukažte jim, jak zalévat a starat se o rostliny a květy.

2. Kreativní pěstování

Zahradnické aktivity pro děti v předškolním věku mohou zahrnovat kreativní výsadbu, díky které budou zahrádkářství milovat. Přidělte dítěti speciální koutek zahrádky, který bude výlučně v jeho péči. Může jej vytvarovat například ve tvaru pizzy a rozdělit jej na plátky pomocí dřevěných nebo plastových rozdělovačů. Potom do každého z nich zasaďte různé sazenice.

3. Miniaturní zahrady

Toto může být velmi vzrušující aktivita, neboť dítě si může vytvořit svůj vlastní kvetoucí svět. Ukažte mu, jak si naplnit malý květináč nebo nádobku zeminou a pomozte mu zasadit do něj různé rostliny nebo květiny. Dítě si může mezi rostliny umístit malé hračky a figurky dle vlastního výběru.

4. Barevné terárium

Naplňte skleněnou nádobu pískem a barevnými kamínky. Potom do ní umístěte rostliny, trávu, květiny a uspořádejte tak, aby vytvořily krásnou krajinu. Dítě můžete seznámit s různými odrůdami rostlin a jejich jedinečnými vlastnostmi, stimulovat tak jeho originalitu a kreativitu při tvoření barevného terária.

5. Domeček pro užitečný hmyz

Tato aktivita může být zábavná i poučná. Včely ztratily velkou část svého přirozeného prostředí, protože louky s divokými květy mizí. Potřebují tedy pomocnou ruku při hledání bezpečného domova. Vybudování včelího hotelu je krásný způsob, jak strávit slunečné odpoledne venku. Dětem se bude líbit myšlenka, že dělají něco pro záchranu včel a aktivita určitě chytí za srdce i rodiče.

Pořiďte si dřevěnou budku pro ptáky (nebo ji vytvořte), nechte ji dítěti vymalovat a umístěte do ní duté bambusové nebo jiné dřevěné tyče tak, aby se do nich vešly všechny včely bez ohledu na jejich velikost. Na střechu domu nalepte mech, aby se hmyz cítil jako doma.

Děti se mohou dozvědět o různých druzích hmyzu, naučí se jak být ohleduplné a šetrné k životnímu prostředí.

6. Vytrhávání plevele

Vzdělávat děti a učit je, jak udržovat zahradu čistou, je nezbytné. Poskytněte svému dítěti vhodné zahradní nářadí a vysvětlete mu, jak plevel škodí rostlinám. Pomozte mu rozlišit plevel, aby jej mohlo vytrhat. Naučí se tak, jak důležité je odstraňovat plevel a jak pomáhat zdravému růstu rostlin.

 

7. Sběr ovoce a zeleniny

Většina dětí miluje sklizeň zeleniny a ovoce ze své zahrady. Dejte jim košík a nechte je nasbírat zralé ovoce a zeleninu. Povzbuzujte je, aby vám aktivně kladli otázky a dozvěděli se o zdravých potravinách. Tak můžete dětem vštípit zdravé stravovací návyky a získat praktické zkušenosti s pěstováním potravin a důležitým úkolem přírody.

Výhody zahrádkářských aktivit pro děti

Zahradnictví může dětem nabídnout příležitost přiblížit se k matce přírodě.

  • Může to být perfektní odbourávač stresu.
  • Zahradnictví může povzbudit vybíravé dítě ke zdravějším jídlům. Určitě mu bude více chutnat s vědomím, že si zeleninu vypěstovalo vlastníma rukama.
  • Zahradnické činnosti mohou dítěti vštípit vlastnosti, jako je sebedůvěra, odpovědnost, trpělivost, plánování a dobrá organizace.

Bezpečnost v zahradě během slunečných dnů

Než se děti pustí do aktivit, postupujte podle těchto kroků, abyste jim zajistili den plný zábavy:

  • Aplikujte dětem opalovací krém s vysokým SPF pravidelně po celý den.
  • Udržujte je hydratované.
  • Nezapomeňte na pokrývku hlavy.
  • Zkontrolujte, zda je plot bezpečný a zda jsou vrata zamčená.
  • Odložte nebezpečné zahradní nářadí a ostré předměty.
  • Nezapomeňte ani na domácí zvířátka, udržujte je ve stíněných a chladných prostorách s dostatkem čerstvé vody.
  • Mějte po ruce lékárničku pro případ nehody.

Tipy pro rodiče, jak dostat děti na čerstvý vzduch

1. Sledujte jejich zájmy

To, že vy máte rádi turistiku či cyklistiku, automaticky neznamená, že si v těchto aktivitách najdou zálibu i děti. Nutit je, aby se účastnili činností, které je nebaví, bude mít spíše opačný účinek, a to určitě nechcete. Děti budou nadšené, bude-li dobrodružství zahrnovat věci, které milují. Proto zvažte, co vaše děti rádi dělají a co je zajímá:

  • Pokud mají rádi určitý sport, pak jednoduše jděte ven a dělejte jej s nimi.
  • Pokud rádi čtou, najděte jim tichá místa na zahrádce, kde se mohou ponořit do knižních příběhů.
  • Pokud rádi kreslí, použijte přírodu jako inspiraci. Ať zachytí vše, co kolem sebe vidí.
  • Pokud jsou ručně nadané, začněte s nimi stavět bunkry, dětské fotbalové branky nebo s nimi opravte staré kolo.
  • Pokud rády vaří, jděte spolu nasbírat čerstvé suroviny a naplánujte chutný oběd.

2. Choďte ven společně

Vaše děti budou určitě rády, pokud s nimi jednou za čas půjdete ven i vy. Kopněte si s nimi do míče, jděte se plácat do bazénu, bavte se spolu. Zeptejte se jich, co by rády podnikly venku, namísto toho, abyste jim říkali, co dělat musí.

3. Pozvěte kamarády

Pokud si s vámi děti nechtějí hrát, možná je nadchne společný čas s jejich přáteli-vrstevníky. Pozvěte je k vám domů. Zažijí tak spolu zábavu a budou se socializovat.

4. Poskytněte jim bezpečné místo na hraní

Vaše děti se musí cítit bezpečně, aby si čas venku užily. Udělejte na dvoře potřebná opatření, nechte odstranit vosí hnízdo, oploťte jezírko, uzamkněte zahradní domek.

Také se ujistěte, že znají základní pravidla vnější bezpečnosti. Například, jak reagovat na setkání s cizími lidmi, jak bezpečně lézt na stromy, jakých rostlin se mohou dotýkat a kterým se vyhýbat, co dělat, pokud se ztratí. Děti si užijí víc, pokud budou cítit určitou svobodu, dopřejte jim ji a nechte je hrát si a objevovat svět kolem sebe.

5. Věnujte se každodenním činnostem venku

Tento trik je jednoduchý, ale zároveň velmi účinný. Pokud máte balkon, terasu nebo dvůr, použijte jej pro domácí úkoly, jídlo, řemesla, čtení knih či hraní her. Když si vaše děti sednou za stůl a venku je pěkně, zvažte, jestli by nemohly dělat stejnou aktivitu na čerstvém vzduchu.

6. Ukryjte dálkové a herní ovladače

Když všechny strategie selžou, někdy stačí skrýt dálkové ovládání. Pokud děti nemají k dispozici pokušení trávit čas před televizí, pak se venkovní aktivity budou pro ně zdát lákavější.

Jak zabavit doma, když počasí nepřeje?

Počasí může být někdy nevyzpytatelné. Dokáže pokazit i ty nejlepší plány. Pokud hledáte zábavné aktivity, jak se pobavit s dětmi během deštivých dnů, i v tomto případě máme pro vás několik zajímavých nápadů a inspirací.

Uklízení

I když ne vždy může být snadné přesvědčit dítě, aby souhlasilo se zapojením se do úklidové činnosti, jakmile se do toho pustí, určitě se mu to zalíbí. Přidělte mu konkrétní část domu nebo místnosti a požádejte, aby ji uklidil co nejlépe. Pusťte si k tomu hudbu a nepotrvá dlouho, než se vaše dítě při úklidu začne usmívat.

Stolní hry

Staré dobré stolní hry už celá léta neztrácejí ze své popularity. Namísto zabíjení příšer na displeji telefonu seznamte své děti s oblíbenými hrami vaší doby od „Člověče, nezlob se“ přes Pexeso až po Monopoly. Společenské hry přitáhnou za stůl celé rodiny a den vám uběhne rychle, ani nebudete vědět jak.

Pohádkové příběhy

Zhasněte světla, zapalte svíčky a nalaďte se na kouzelnou pohádkovou náladu. S pomocí přikrývek a polštářů vytvořte bunkr, aby místo bylo co nejpohodlnější, nechte fantazii volnost, a povídejte si v něm příběhy, ať už skutečné, nebo vymyšlené. Pokud máte kuráž, udělejte si strašidelnou verzi tohoto včera, zapalte pouze jednu svíčku a bojte se společně v magickém teepee stanu.

Třídění

Tato hra je ideální pro batolata i mladší děti a pomáhá při jejich kognitivním rozvoji. Budete potřebovat misky, kuličky, drobné předměty různých barev. Použít můžete také suchý hrách, fazolky nebo těstoviny různého druhu. Vše smíchejte a požádejte dítě, aby roztřídilo věci podle stejné barvy nebo tvaru a vložilo je do misky. Pozor však na drobné předměty u menších dětí, aby se je nepokoušely polykat.

Vlastní kreslený film

Namísto sledování pohádek v televizi nechte dětem prostor, aby si vytvořily vlastní. Dejte jim kousek papíru a pastelky a požádejte je, aby vám nakreslili svého oblíbeného hrdinu.

Udělejte si wellness den

Výlet do lázní není vždy možný, ale proč nestrávit nějaký čas vzájemným hýčkáním i doma? Můžete si malovat nehty, navzájem se masírovat nebo si vyzkoušet výrobu vlastních pleťových masek. Této aktivitě se nejvíc potěší malé dámy.

Vyrobte speciální „uklidňovací krabičku”

Buďte připraveni na situaci, kdy se vaše dítě něčeho obává a vy jej potřebujete uklidnit. Mějte po ruce krabičku „léčivých” věcí, které ho přivedou na jiné myšlenky, uzemní a pomohou mu projít těžkými situacemi. Věci, které může uklidňující krabička obsahovat:

  • Oblíbená kniha
  • Plyšák
  • Vzácné vzpomínky jako například fotografie nebo dopisy
  • Oblíbený krém nebo nějaký parfém

Závěrem

Pokud i vy máte doma malého počítačového maniaka, který nechce odlepit zrak od displeje, nerezignujte, pokud vaše dítě odmítá jít ven. Nesvalujte veškerou vinu na současnou moderní dobu. Existuje mnoho způsobů, jak mu připravit chvíle a možnosti trávení zábavného času venku, stačí se jen nechat inspirovat, zapojit vlastní fantazii a hravost. Uvidíte, že nakonec budete mít opačný problém a nebudete je moci dostat dovnitř.

 

Dominika Blchová, obsahový a SEO specialista